Какво да очакваме от новия iPhone 5

Всички смартфони на Епъл досега се радват на феноменален успех. Това се дължи главно на три основни фактора. Първият е дизайнът. Апаратът и софтуерът към него се произвеждат от една компания, позната с вниманието си към детайла. Затова резултатът е продукт, който е хомогенно цяло. Вторият безспорен плюс на iPhone-ите са влаганите компоненти. Като една от най-големите технологични компании Епъл има сериозно влияние върху доставчиците на части. Затова тя може да развие нови технологии, като например удароустойчиво стъкло или изумително ясен дисплей, преди своите конкуренти. Трето предимство е съвместимостта. Масовата употреба на iPhone доведе до богата гама специализирани аксесоари. В редица хотелски стаи например има будилници с вградени конектори за вездесъщия смартфон.

Със създаването на iPhone 5 Епъл засили позициите си в първите две направления. В същото време обаче поднесе на тепсия третото преимущество на своите конкуренти.

За начало е редно да се отбележат новостите в дизайна. Телефонът се предлага в 2 версии - изцяло в черно или бяло, като и двата варианта са същинска красота. По-впечатляващ обаче е черният, чиито линии го доближават на външен вид до бомбардировач Стелт. По отношение на екрана iPhone 5 отстъпва сериозно на по-масивните си противници. Ширината му отново е 2,3 инча, но височината е нараснала с половин инч, което дава още 176 миниатюрни пиксела. Това е положителна, но не съществена промяна. Може да се сложи допълнителен ред икони на началния екран, повече съобщения в списъка с имейли, освен това прави виртуалните бутони по-големи в хоризонтално положение. Дебелината на смартфона пък е 0.3 инча. Тоест той е осезаемо по-тънък от предишните модели. Според Епъл творението им може да се смята за най-плоското в света. Освен това телефонът е по-лек – близо 110 грама. Така той изчезва безследно в джоба. Всъщност размерите му са толкова удачни, че спокойно могат да се утвърдят като общоприет стандарт.

По отношение на компонентите, този път няма революционни нововъведения. Въпреки това почти всяка част на апарата е подобрена – екран, звук, камера, процесор. Така iPhone 5 вече е телефон от клас 4G LTE, което значи, че на някои места с повече късмет можете да развиете феноменални скорости на интернет връзката. Самият телефон също работи по-бързо. От Епъл посочват, че процесорът на новия модел е с двойно по-висока честота. Малко хора се оплакваха от скоростта на стария телефон, но сега вече критики по този въпрос са тотално изключени. Екранът пък дава по-добри цветове. Предната камера (720 пиксела) снима клипове с висока резолюция. Батерията предлага същото време за разговори като предишните модели (8 часа), но дава 2 часа повече при интернет сърфиране, дори и в LTE мрежи. С други думи с този телефон по-рядко ще се случва батерията да падне неочаквано – често срещан проблем при 4G телефони. Основната камера пък е сред най-добрите, слагани някога в телефон. Снимките на слабо осветление са далеч по-добри в сравнение със старите модели. Времето между щракането на отделните снимки е намалено с 40 процента. И можете да хващате кадри докато снимате видео с 1080 пиксела на висока резолюция.

Дотук добре, но предстои оценката по третия критерий – съвместимост. До днес конекторът за зареждане на iPhone/iPad/iPod вече е практически навсякъде – коли, часовници, тонколони и дори медицински уреди. Новото произведение на Епъл обаче не може да се свърже с нито едно от тях. iPhone 5 разполага с новия Лайтнинг конкетор. Той по стабилен от стария жак. Освен това е и много по-малък – 0,31 инча вместо 0,83. Освен това той може да се включи двустранно, фиксира се стабилно на място и при нужда лесно се премахва. Това е същински пример за модерен конектор. Това е страхотно, но новия жак не е съвместим с повсеметсно разпространените вече зарядни и постове. Епъл разбира се предлага адаптер за 30 долара (или $40 – с удължител). Ако клиентът има малко аксесоари лесно ще може да преглътне допълнителните разходи. Някои обаче ще трябва да платят 150 долара за телефон, който струва 200. Това е същинска плесница в лицето на лоялните клиенти. Още повече, че дори с адаптер не всички аксесоари работят с Лайтнинг системата. Освен това този жак не предлага всички възможности на стария конектор. Не може например да се изпрати видео сигнал от iPhone 5 през кабела до телевизор. От Епъл твърдят, че промяната е била неизбежна – след 10 години старият конектор отчаяно се нуждаел от обновление. И все пак така компания се отказа от едно от своите водещи преимущества.

Телефонът идва с нов софтуер - iOS 6, който изпъква с редица големи и малки подобрения. Освен това програмата свободно може да се свали за моделите iPhone 3GS, iPhone 4 и iPhone 4S. Водещата атракция в операционната система са изцяло новите джипиес и навигационни приложения, които вече не разчитат на Google Maps, а са изцяло творение на Епъл. Освен това има нова опция за панорамни снимки с камерата. Това е по-полезно от колкото може да се предположи. Докато въртите телефона около себе си той слива много снимки една с друга в една цялостна ултраширока 28-мегапикселова фотография. За разлика от подобните приложения при конкурентните телефони, тази система е напълно автоматична и предлага предварителен преглед на панорамата.

Въпросът е трябва ли да си купувате новия iPhone, когато смартфоните с Android и Windows предлагат също толкова внушителни скорост, възможности и дизайн. И iPhone 5 не предлага нищо, което да наклони везните еднозначно в негова полза. Телефоните с Windows безспорно имат страхотен дизайн, но им липсват приложения и аксесоари. Тези с Андроид блестят с богат избор, сред тях са и моделите с най-големите екрани. Но като цяло тази операционна система е по-хаотична и фрагментарна – обновяването на софтуера понякога представлява проблем. Предложенията на Епъл са по-изчистени и детайлно обмислени. Имат богата гама приложения, гласов контрол и страхотни възможности за слушане на музика и гледане на клипове. Освен това габаритите на устройствата се свил до пределния минимум. В същото време обаче iPhone-ите не предлагат голям избор за персонализиране. Освен това смяната на системата с Лайтнинг конектора е минус. Това ще разочарова мнозина. Всъщност Епъл имат голям опит с неудобното и скъпо „убийство“ на технологии, които клиентите вече обожават. Дори и на такива, които самата компания е разработила. Въпреки всички гафове обаче, някак Епъл продължават напред и стават все по-големи и по-големи.

 

 

 

 Коментари към новината

  • Смени картинката