Как да изберем правилния смартфон

Пазарът на сматфони е изключително богат, предлагат се десетки модели от различни марки с различни възможности и характеристики. Затова изборът на нов телефон може да бъде изключително трудна задача. Ако обаче се действа с ясната мисъл какво точно ни е необходимо, може да се избегне неприятното лутане из лабиринта от витрини на магазините за техника и интернет страниците с примамливи оферти.

Първо е редно да се прецени какво трябва да прави нашия бъдещ телефон. Има отделни класове смартфони, насочени към отделните видове потребители. Мнозина например искат устройства, чрез които да извършват предимно основните действия – да говорят и да пращат съобщения. Други пък се възползват максимално от модерните технологии и свалят всевъзможни програми и игри през интернет, обменят файлове и така нататък. Трети търсят апарат със средни възможности на поносима цена. За улеснение характеристиките мога да се разгледат в различни категории.

Основни качества

Ключово разделение при смартфоните е клавиатурата. Мнозина не могат да свикат с виртуалните бутони на моделите със сензорен екран. Затова тези потребители може да препочетат телефони с пълна хардуерна клавиатура. Последните обаче не могат да се похвалят с голям екран, който да показва детайлни образи. Тази сложна дилема обаче има соломоновско решение – модел с плъзгаш панел. Тези слайдер телефони съчетават големия сензорен екран с QWERTY клавиатура. Потребителите, които редовно пишат съобщения, електронни писма и така нататък задължително трябва да си изберат апарат с удобни бутони, които улесняват писането. За виртуалните клавиши значение има и размерът на дисплея. Колкото е по-малък той, толкова по-дребни са бутоните, и за някой с големи пръсти писането дори на обикновен SMS може да се превърне в кошмар. Важна е, разбира се, и резолюцията и яркостта на дисплея. Някои сензорни екрани избледняват и трудно се разчитат при излагане на слънчева светлина. Това е важно, ако човек работи на открито или пътува редовно. Теглото на устройството е от особено значение. За тези, които водят чести и продължителни разговори, е желателно телефонът да е максимално лек. Този фактор е особено важен за дамите. Има и друга разлика при избора на телефон от силния и слабия пол – за мъжете удачен избор са по-тънките, четвъртити модели, които безпроблемно да се носят в джоба на ризата или панталона. Дамите пък носят чанти, където могат да се поберат всякакви по вид устройства.

Медия

В днешно време телефонът вече не е само слушалка с екран и бутони. Модерните смартфони предлагат богата гама вградени устройства. Като начало може да се изтъкне камерата. Повечето модели предлагат възможност за заснемане на кадри и видеолокип. Разликата в разделителната способност може да варира, но трябва да се отбележи, че за максимално качество най-добре да се купи отделен фотоапарат. Важно е, ако смартфонът има камера. Задължително е да разполага и със светкавица. Освен за веселяшки снимки тя може да се ползва и като фенерче. Друга важна функция е интернет достъпът. Дали за работа, или за развлечение, това вече е необходимост. Затова всички смартфони предлагат поне по една система за връзване към глобалната мрежа. Ако е нужна скорост, то може да се намерят страхотни модели, като не бива да се забравя, че връзката зависи още и от използвания браузър, версията на операционната система и други настройки. Освен това телефонът вече е и музикален и видео плейър. Затова големината и детайлността на дисплея и качеството на звука са от голямо значение. Свалените файлове обаче отнемат доста памет и е важно с колко място разполага телефонът. Някои модели имат солидна база, но тя е вградена и не може да бъде допълнително увеличена. По-популярни са обаче телефоните със слот за сменяема карта с памет. Така паметта на телефона може да се разшири колкото е необходимо за всеки потребител. Миниатюрните карти стигат до 32 гигабайта. Не бива да се забравя още, че множество модели предлагат достъп и до добрите стари FM радиостанции. Ако пък потребителят често пътува по работа или за забавление, може да потърси смартфон с вградена Джи Пи Ес навигация. В случай, че устройството бъде загубено или откраднато пък чрез допълнителни настройки то може да се проследи.

Издържливост

Заради многото си функции смартфоните имат нужда от голям запас от енергия. Затова е желателно телефонът да е с издържлива батерия. Колко бързо ще се изчерпи, разбира се, зависи от времето, през което телефонът се ползва активно. Без интензивно говорене някои модели могат да издържат близо 5 дни и дори повече. Ако слушалката е редовно на ухото обаче, вероятно ще ви се наложи да бъде зареждана всеки ден. За младежи и спортни натури са удачни смартфоните с устойчиво покритие на екрана. То предпазва устройствата от надраскване в по-екстремни ситуации. Някои марки предлагат и телефони изработени от метал. Те са доста по-устойчиви обичайните пластмасови панели. Това обаче увеличава теглото на апарата. Ако пък потребителя иска да ползва много приложения на телефона си едновременно, за да се избегне претоварване добре би било да си купи телефон с мощен процесор. На пазара се намират дори и такива с двуядрена технология.

Приложения

Свалянето на различни програми и допълнителен софтуер е свързано с операционната система. Тя е различна за отделните марки смартфони. Устройствата обикновено се предлагат с ограничен брой първоначални програми и след това потребители може да ги допълни според своя вкус и предпочитания. Младежите свалят предимно игри за свободното време. Заетите хора пък качват офис програми, които да помогнат за служебните им задължения. Така бързо смартфонът се превръща във важна част от професионалния и личния живот. Затова е редно да му бъде осигурена адекватна защита. Трябва да се внимава със зловредния софтуер, затова е препоръчително да се качат антивирусни програми.Коментари към новината

  • Смени картинката