Електрическият Mercedes-Benz SLS AMG – най-мощният и най-безшумният AMG

Екипът, работещ в Афалтербах знае как да направи марковия AMG Benz най-заплашително звучащата кола на планетата – особено когато става дума за звуците на 5,5-литровия V8 с двойно турбо и 6,2-литровия V8 с атмосферно пълнене. С представянето обаче на 2014 SLS AMG Electric Drive, Mercedes-Benz AMG показа първата наистина безшумна суперкола.

Не само, че електрическият AMG е най-тихият модел от много време насам, но и най-мощният. Мощността на двигателя е 740 к.с. и 999 Нм максимален въртящ момент. Самата мощност се генерира от четирите електромотора, по един на всяко колело. Те могат да постигнат максимална индивидуална скорост на въртене от 13 000 оборота в минута. За да се компенсира по-голямото тегло са монтирани карбоново-керамични спирачни дискове с диаметър 402 мм отпред и 360 мм отзад. Новият електрически SLS ускорява от нула до 100 км/ч за 3,9 секунди при максимална скорост от 250 км/ч.

Автомобилът е снабден и със системата AMG Torque Dynamics, чрез която се разпределя индивидуално количество въртящ момент към всяко едно от четирите колела, което пък помага при извършването на различни маневри. Системата предлага три режима на работа – комфорт, спорт и спорт плюс.

Енергията се съхранява в 60 кВч литиево-йонна батерия с водно охлаждане, тежаща 548 км. Тя е дело на Mercedes AMG High Performance Powertrains, която се занимава с разработката и производството на системите KERS за отбора на Mercedes от Формула 1. Зареждането й в домашни условия трае 20 часа, но чрез станция за бързо зареждане отнема едва три часа.

Въпреки че електрическият SLS ще бъде най-тихият AMG правен някога, той няма да бъде напълно безшумен. Автомобилните инженери са разработили специална система, акумулираща звук на бензиновия мотор през 11 колони.

Първите доставки на Mercedes-Benz AMG SLS Electric Drive ще са от края на другата година. Началната пазарна цена на автомобила ще започне от 416 500 евро без ДДС в Германия.Коментари към новината

  • Смени картинката