Ретро страст на колела

Ретро автомобили плъзнаха по улиците в Пловдив на 22 септември. Нашествието на стари, но луксозни коли се състоя по случай 20-годишнината на местния ретро клуб. Празникът бе ознаменуван с пищен парад по булевардите, а хиляди пловдивчани можеха да се насладят на гледката в самия ценър на града.

Собственици на такива автомобили се стекоха от всички краища на страната – Варна, Бургас, Хасково, София. Някои притежатели на подобни коли дойдоха с целите си семейства и с приятели. Уникати показаха и от на-стария клуб в България – пловдивския. Страстта към тези возила, личните истории с тях и тръпката да се грижиш за това бижу обединява всички маниаци. Все пак любовта към ретро автомобилите е строго индивидуална и е разпалена по различен начин при всеки един собственик.

Друга обща черта е гордостта, която лъхаше от притежателите на десетките возила. Още при пристигането си на паркинга на Панаира всеки излзиаше и заставаше до своето бижу. Някои нежно галеха ламарините, сякаш има прашинка, доближила тяхната любов. Други гордо показваха километража, кожения салон, а някои дори отваряха предните капаци, за да покажат двигателите на старите си автомобили.

Единствена е в света! Няма друга! 1928 година е произведена, но е моя от над 10 години. Оценена е на 1 милион евро, разпалено обясняваше Николай Колев от Варна за своя уникат – „Берлие”.

Друг горд собственик бе Младен Желязков от Варна, който показа „Москвич 401” от 1950 година. Той също заяви, че това е единствения жив автомобил от този модел. Валентин Ников от Хасково пристигна със своя „Мерцедес S класа 220”. Той е произведен 1956 година. Мъжът не скри, че поддръжката му излиза скъпо, но това на този етап не го отказва да се грижи за колата.

Това е и поредната обща черта на притежателите на ретро автомобили. Финансовата стойност няма значение. Повечето автомобили биха донесли на всеки един от тях огромна сума пари. Някои от автомобилите са оценени и на милион евро, тъй като са единствени в света. Все пак това не ги кара да се разделят с тях и парите не са толкова голямо изкушение. Всеки собственик отделя множество средства, за да стане собственик. После разходите са за поддръжка и гориво. Единствените доходи идват по абитуриентските балове и сватбите, когато собствениците са доста търсени.

Все пак има нещо по-ценно за тези притежатели на автомобили от парите – ретро страст и любов на колела.
 Коментари към новината

  • Смени картинката