Тайните на McDonald's - бащата на фаст фууда

McDonald's - това е феномен. Милиони хора роптаят и убеждават всячески останалите, че тази храна е нездравословна, и едновременно с това не могат да устоят на изкушенията на най-известната фаст фууд верига в света.

В настоящия материал AdMe.ru изследва хитростите на McDonald's, които неусетно ви карат да купувате още и още, а на следващия ден да се върнете отново в любимото заведение.

Не можете да го отминете

Местата, на които са разположени обектите на веригата, имат особено голямо значение. Проведени от компанията изследвания показват, че 70% от хората взимат решение да влязат в McDonald's спонтанно. Затова ресторантите се строят на такива места, където вероятността човек да вземе подобно решение е максимална. Подходящи са районите, през които минават безцелно разхождащи се хора, кръстовищата на големите булеварди в центъра на града, местата в близост до големи учебни заведения.

Антикастинг

Забелязали ли сте, че в макдоналдсите трудно можете да видите красиво момиче? Всички работнички са облечени в строги униформи, които не само не подчертават достойнствата на фигурите им, но и грижливо ги прикриват. Това също е политика на компанията. На служителките не се позволява да слагат ярък грим, да носят бижута, да използват парфюм и да лакират ноктите си.

До 70-те години на миналия век в McDonald's са работили единствено мъже, но тъй като феминистките движения са си извоювали равни права по отношение на работата, мениджърите на фаст фууд веригата започнали да наемат и жени. Това изискване силно разочаровало ръководителите на компанията - всичките им усилия да изработят стандарт на работа щели да отидат на вятъра. Момчетата със сигурност щели да отвличат вниманието си, зяпайки девойките; щели да започнат интриги и връзки на работното място. Трябвало да вземат соломоновско решение - да не наемат на работа красавици, а всички останали да отблекат в мъжка униформа. Да носят пола се разрешавало само на момичетата, достигнали до позицията старши мениджър.

След известно време, когато посетителите свикнали със служителките-жени, ръководството на веригата започнало да забелязва, че в ресторантите се появяват повече семейства, а майките били изключително доволни, че съпрузите им не се зазяпват в персонала, както се случвало в останалите ресторанти.

Заобичай детето и жената ще заобича теб

В McDonald's отдавна са разбрали, че не възрастните водят тук своите деца, а децата водят възрастните. На малките е трудно да откажеш, още повече сега, когато родителите са изключително заети и заради това постоянно страдат от чувство за вина към "захвърлените" си хлапета. В макдоналдсите системата за привличане чрез малките е измислена перфектно: детски площадки за игра, възможност за провеждане на рождени дни на прилична цена, раздаването на малки подаръчета на хлапетата, чакащи на опашка редом със своите майки, повишено внимание и търпимост към тях от страна на персонала. В McDonald's знаят много добре правилото "ако искаш жената да те обикне, заобичай детето й".

Апотеоз на изкушенията за деца се явява знаменитото "Happy Meal", в което освен обичайния бургер, картофки и напитка се добавя малка играчка. Всичко това се опакова в ярка кутия. Децата обожават да имат своя собствена храна в кутия, която е предназначена единствено за тях. Играчките се пускат на серии и не е изключено, ако серията се е харесала на малчугана, да ви се наложи да купите всички продукти от нея, т.е. да дойдете в McDonald's цели 8 пъти.

Веселият клоун Роналд Макдоналд е един от най-известните измислени детски персонажи. По популярност той отстъпва единствено на Дядо Коледа. Клоунът посреща малчуганите на входа на ресторанта, снима се в реклами, посещава болни деца в клиниките. През август 2003 г. Роналд Макдоналд е провъзгласен официално за Главнокомандващ радостта (Chief Happiness Officer) в корпорацията McDonald’s.

Мълчанието - знак за повече

В правилата на компанията ясно е записано, че ако клиентът не е посочил размера на порцията картофи, напитка, сладолед или пилешки крилца при поръчката, мълчаливо му се дава най-голямата. Първо, така се икономисва време, тъй като поръчката трябва да бъде приета за 60 секунди. Ако касиерът започне да разпитва, опашката ще се удължи и хората ще започнат да нервничат. Второ, по този начин McDonald's печели повече пари.

В повечето случаи на клиентите се предлага да си вземат още нещо. На корпоративен език това се нарича "подсказване". В него обикновено влизат десертите и сандвичите. В McDonald's персоналът никога не използва частицата за отрицание "не" при общуването с потребителя. Най-честите обръщения са: "Бихте ли искали...", "Да ви предложа...", "Желаете ли..."

Без заседяване

Ако посетителите се задържат дълго, местата няма да стигат за новите клиенти и в касите ще има по-малко пари. Затова в McDonald's полагат маса усилия, за да не се заседявате, а бързичко да се нахраните и да си тръгнете, освобождавайки масата.

- В някои от по-посещаваните макдоналдси в Щатите дори има надпис, че можете да останете там половин час, а след това охраната ще ви помоли да се тръгнете.

- Безплатното Wi-Fi е относителна рядкост в заведенията от веригата, тъй като идват младежи, изяждат по хамбургер, след което висят пред лаптопите си в продължение на часове.

- Неудобните маси и столове.

- Бързата и енергична музика. Пускат я не само за да ви е приятно и да повдигнат настроението ви, а и за да ви накарат подсъзнателно да се нахраните бързо и да се втурнете по делата си.

- Тесните разстояния между масите са оставени не само от съображения за икономия на пространство, а и за да чувствате дискомфорт.

Тайните на вкуса

За вкуса на бургерите и картофите, а също и за привлекателния аромат на храната, разливащ се на километър около всеки ресторант McDonald's, са виновни изкуствените ароматизатори и подобрители на вкуса. Работата е там, че всички продукти, дори киселите краставички, идват в обектите за бързо хранене готови и нарязани, а картофите и котлетите - предварително замразени. По време на обработката на продуктите - консервирането и замразяването, естественият вкус на храните се убива и без хранителни добавки те няма да стават за нищо.

Затова миризмата около макдоналдсите не е "жива", автентична, а идва от ароматизатори, произведени от компанията "International Flavours and Fragrance". Те са три вида: пържен бекон и лук, пържени картофи, пресен хляб. Ароматите на сапуните, шампоаните и най-популярните парфюми в света се произвеждат от същата компания.

И в питките, и в картофките е добавена захар за подобрение на вкуса и външния вид. Затова питките изглеждат толкова апетитно, а вкусът на картофките не зависи от сезона. Много хора смятат, че в сандвичите на McDonald's има някаква химическа съставка, която създава зависимост и те кара да ги ядеш още и още. И именно тази полунаркотична зависимост привлича посетителите в обектите от веригата по цял свят. Хипотезата е интересна, но дали е истина, или не, знаят единствено малцината запознати с рецептите, които, разбира се, са корпоративна тайна.

Въпрос на навик

Хората обичат познатите неща. Те със сигурност знаят, че днес, утре и след пет години вкусът на Биг Мак ще си остане същият във всички ресторанти от веригата. Той не се е променял от самата поява на сандвича през 1967 година. Затова и идваме тук - за да усетим добре познатия вкус. Но хората обичат също така и новото, затова епизодично в менюто на McDonald's се появяват нови предложения.

Това, че през цялото време наоколо сноват служители с метли и парцали, също предизвиква подсъзнателно доверие - "там непрекъснато мият, там е чисто, значи няма да има неприятни изненади от сорта на хранителни натравяния".

Бързото обслужване и приличните цени също не са за подценяване.

Библията McDonald's

Още през 1958 г. в McDonald's се е появила първата инструкция, в която до най-малката подробност се описват действията на служителите: от времето и температурата на печене на котлета до начините на общуване с клиентите. По това време в "Библията McDonald's" е имало 75 страници. В момента те са 750. В книгата е записана всяка крачка на персонала, който трябва да е винаги усмихнат с посетителите, да не се държи грубо и да бъде приятелски настроен към тях.

Изводът е, че колкото и да негодуваме срещу вредната храна в McDonald's, реалностите сочат, че той е една от малкото компании, развиващи се успешно в кризата.Коментари към новината

  • Смени картинката