Самотници и тормозени мъже - клиенти на телефона на доверието

Самотници, болни хора и мъже - жертва на домашно насилие, са най-честите клиенти на телефона на доверието в Пловдив, който в момента носи името кризисна линия. Противно на всеобщото мнение, че контакт по жицата търсят основно тийнейджъри с бушуващи хормони и отегчени хлапета, които се правят на възрастни, се оказва, че нещата са далеч по-сериозни. Обаждат се потиснати, самотни, нещастни, страдащи от сериозни заболявания хора, които не искат да безпокоят своите близки с проблемите си или просто нямат смелост да говорят очи в очи с тях.

Психоложката Елена Атанасова

Преди време една прекрасна жена, която вече не е между живите, беше сред редовните ни клиенти, разказва психоложката Елена Атанасова, която работи на кризисната линия от 2008 г. Дамата, която звъняла често, страдала от параноидна шизофрения. Била в период на ремисия, но имала доста ограничени социални контакти. "Жената беше изключително начетена и беше удоволствие да се общува с нея. Говорили сме с часове за литература, изкуство, спомня си Атанасова. Тя обяснява, че на телефонната линия дежурят психолози, социални работници и лекари. Не можем да откажем на хората разговор, консултация. Не е хуманно да отхвърлиш човека. Все пак БЧК, чийто проект е телефонът, е хуманитарна организация. И ние така си разбираме работата - като призвание, казва специалистката.

Тя си спомня за самотен възрастен мъж, който търсел партньорка на телефона на доверието. Кой знае защо, беше решил, че по този начин ще си намери приятелка. Ние му обяснявахме, че това не е бюро за запознанства, дори му давахме насоки как да търси социални контакти, обяснява Елена. Друг самотник, който й звънял, мечтаел не толкова за физическо присъствие, колкото за общуване. Партньорката му починала и преживявал жестока травма. Хората споделят болката си, неща от ежедневието, имат потребност от подкрепа.

Тийнейджърите пък питат за гаджета: обича ли ме, не ме ли обича, защо не ме обича и как да ме обикне... Гвоздеят в програмата обаче са мъжете - жертва на домашно насилие. "Хората приемат това откъм комичната му страна, но всъщност проблемът е сериозен. На тези мъже им е много по-трудно, отколкото на жените, да споделят болката си, защото се притесняват от подигравките на околните. Има жени, които наистина бият мъжете си, но повечето представители на силния пол са жертва не на физическо, а на вербално насилие", казва психоложката. Съпругите им крещят, карат се, натякват им. Много характерна за такива взаимоотношения е "ти нападката" - ти си мързелив, нещастник, за нищо не ставаш, една стотинка не носиш вкъщи, виж съседът как се е справил... Списъкът може да бъде продължен в зависимост от фантазията и изискванията на конкретната дама.

Какво съветвате тези изтерзани мъжки души, питам я. Да укрепят аз-а си, да повишат самооценката и да си дадат сметка за собствената значимост. Такива мъже трябва да се приемат, сами себе си да харесат. В основата на нещата винаги е да простиш на себе си, а по този начин и на другите. Когато човек постигне това, той е в хармония със себе си и света около него, обобщава психоложката.

 Коментари към новината

  • Смени картинката