Сексът и неомъжената жена*

Plovdivweek надникна в спалните на 4 дами, които живеят сами

Разговаряме с четири жени - всяка със собствена история и различен опит. Свързва ги единствено това, че нямат постоянна връзка. Как се справят със секса? Всяка по свой начин.

Явлението да си сама, макар и характерно за наши дни, е нещо неестествено, смятат сексолозите. Жените, които живеят без партньор, могат да бъдат разделени на две групи: такива, които съзнателно са направили този избор, и останалите, които са принудени от обстоятелствата да бъдат сами. Просто така се е стекла съдбата им. Самотниците "по желание" са категорично по-малко. Това са жени, които нямат емоционална потребност от сериозна връзка. Обикновено те са силни и властни или изцяло посветени на работата, децата си или на нещо друго.

В човешката природа не е заложено да бъдем сами. Имаме нужда от някой, с когото да бъдем в емоционална връзка и с когото да реализираме своята сексуалност. Но понякога поредната неуспешна връзка ни променя толкова силно на психично ниво, че започваме да се страхуваме да се обвържем отново. Това обаче не означава, че либидото ни намалява или изчезва, или че сме престанали да изпитваме нужда от еротика.

Спалнята на Маргарита
Маргарита отваря шкафчето и вади от него розова копринена нощница. Купила си я преди две години, докато пазарувала коледни подаръци за приятелките си. Размерът е XL, но кройката е секси, с огромно деколте, цепки от двете страни. Маргарита е самотна, на 38 години е, тежи 20 килограма над нормата. Работи в рекламна агенция. Живее без секс цели пет години.
"По-рано имах партньор, бях дълги години с него. Връзката ни беше стабилна, емоционална, а сексът - перфектен. Но когато решихме да заживеем заедно, битовизмите провалиха връзката ни. Дразнеше ме деспотичният му и педантичен характер. Мъжът до мен се ядосваше, че съм разпиляна, че пуша. Всекидневните кавги поставиха връзката ни на изпитание. Разделих се с него без да съжалявам, но след три месеца изпаднах в паника. Страхувах се, че на тези години няма да си намеря партньор. Тъгувах за секса с него. В отчаянието си реших да му звънна. "Имам човек до себе си и съм щастлив", отговори ми. Много ме заболя. Изпаднах в депресия. Започнах да прекарвам вечерите си пред телевизора, пиейки вино и ядейки сладолед, разказва Маргарита.

Това, че сексуалното желание изчезва, когато спреш да правиш секс, е дълбоко погрешно. Но Маргарита смята, че е изключително тъжно, когато самотна жена мастурбира. Първият път, когато собственоръчно стигнала до оргазъм, се почувствала още по-зле и отпреди. Опитвайки се да забравя, че този аспект от живота съществува, се хвърлих в море от работа. Прекарвах в службата по 12 часа в денонощието и нямах личен живот, спомня си тя. В даден момент забелязах, че съм се отдръпнала от приятелите си. Все по-рядко ме канеха на общите ни събирания. Реших да променя това. Оттук дойде идеята да им купя дребни подаръчета за Коледа. И ето че в един от магазините за луксозно бельо очите ми бяха приковани от тази нощница. Помислих си: Дори с моето наднормено тегло в тази секси дреха ще изглеждам привлекателна, ако... така де, ако ми падне някой пич.

Тиймбилдингът на фирмата дошъл тъкмо навреме. Имало служители, които пристигнали от други градове. Сред тях бил Румен от Благоевград, на вид надхвърлил петдесетте. "По време на купона доста си говорих с него. Като разбрах, че няма къде да остане за през нощта, го поканих да спи вкъщи", разказва Маргарита. По пътя купили бутилка вино. Отворила шкафа и му показала онази нощница, обяснявайки, че никога до този момент не е имала случай да я облече. "Облечи я заради мен", предложил Румен. Озовахме се в леглото и всичко отначало беше наред. Неочаквано обаче емоциите ми изиграха лоша шега, спомня си жената. След като сексът приключи, започнах да хлипам така, сякаш исках да изплача всички онези години без мъжко внимание. Не знам, може би той ме разбра погрешно, може би се уплаши... Стана и викна: "Ти си истеричка", след което се облече и излезе.

От този момент нещо в мен се счупи. Беше ми писнало всеки път да отварям хладилника и да откривам в него единствено развален домат и парче мухлясало сирене. Спомних си, че когато бях с Михаил, хладилникът се пръскаше по шевовете. Помислих си, че именно любовта пълни хладилника, а при мен любовта я няма, затова хладилникът ми е празен. Искам да рискувам, да се влюбя, мечтае Маргарита. От няколко месеца тя ходи на терапия при психолог. Станала е по-позитивна, а колегите в службата дори флиртуват с нея.

Спалнята на Доротея

На нощното шкафче до широкото легло има бутилка с малко останал ирландски ликьор на дъното - спомен от последната й среща.

"Донесе го Робърт. Искаше да се позабавляваме", разказва жената. Помолил я да полее с ликьор цялото му тяло, а след това... е, сещате се. На 45 съм, разведена, с голяма дъщеря, която се изнесе отдавна от къщи, разказва нашата героиня. Доротея работи в банка. Живее сама вече десет години. Робърт е един от трите й любовника. Налице са още Петър и Николай. Доротея казва за тях: моите мъже от кастинга. Кастингите организира по интернет. Но преди да се реши на тази смела стъпка, живее няколко години без секс. Мъжете, които срещала в работата си, й изглеждали тотално асексуални.

След развода с мъжа си сменила работата, преместила се в София, изкарала тежка депресия. Веднъж, след заплата, отишла с колежка по магазините. Когато забелязала, че другата жена дава половината си заплата за скъпо бельо, се опитала да я спре: "Боряна, да не би да си полудяла". Боряна само вдигнала рамене: "А кой друг ще се погрижи за мен, ако сама не го направя? Направи си и ти подарък!

Тези думи се оказаха преломна точка в живота ми. Докато бях семейна, гледах все останалите да са добре. За мен можеше и да няма, но за роднините и приятелите - винаги. Съпруг, дъщеря, колеги - всички очакваха нещо от мен. Собствените ми потребности бяха на заден план. Думите на Боряна сякаш ме измъкнаха от дълбок сън.

Казах си: "Кога ще живея за себе си? Време е нещо да се промени".

Изхвърлих от живота си всички, които ми отнемаха от времето, а не ми даваха нищо. Важната бях аз и моите собствени нужди. И стига вече с тази самота! Но на нейната възраст и в чуждия град не било лесно да се запознае с нови хора. Опитала си късмета в интернет. Така започна ерата на кастингите, усмихва се Доротея. Този период продължава вече пет години. Реших да си намеря приятел само за секс. Не исках да се страхувам, че може да поиска да се пренесе при мен, да гради сериозни взаимоотношения, че отново ще ми се наложи да се обвържа. Това вече бях го минала и не го исках повторно, признава. Но за беда, противно на намеренията си, попаднала в мрежите на чувствата. Запознала се с Данчо. Страстта помежду им била неописуема. Преживяла първия секс без задръжки в живота си. След две години страстна връзка обаче се почувствала ощетена. Данчо се оказал деспотичен, вулгарен и невероятно мързелив. Не успявал да овладее изблиците си на ревност и агресия.

След неуспешни опити да вкара нещата в релси, Доротея организирала поредния кастинг. Обещала си: никаква любов, никакви нежности, единствено секс за психическа и физическа профилактика. Появил се Петър. Бил женен, затова срещите им били редки, веднъж на месец и половина. Помислих си: Не е задължително да бъда лоялна към него. Той има свой живот, а аз - своите нужди. Направих поредния кастинг и се запознах с Радостин. Беше любител на нежностите в секса и... твърде много хлътна по мен. Започнаха телефонни обаждания, опити да бъда контролирана. Затова реших да го дистанцирам за известно време. Междувременно си избрах да бъда с Камен. Бизнесмен. След първото излизане на кафе нямах желание да го срещам отново. Но той не се отказа. След поредното му обаждане склоних да се видим. Поканих го у дома. Дори не съм предполагала, че ще стигнем до леглото. Не ме разочарова. Оказа се, че това е най-страхотният любовник, който някога съм имала.

Спалнята на Мартина

Огромно легло, а до него - шкаф. В първото чекмедже, някъде сред бельото, лежи вибратор. Сребърен, с диамантчета... Мартина е на 34, чиновничка е. Живее сама от 7 години. Тогава приключила най-голямата й любов. Той бил колега от предишната й работа. Срещнали се случайно и той й признал, че е влюбен в нея. Искрите между двамата припламнали. Той беше женен и не очаквах кой знае какво. Но стана така, че ме подведе - декларираше, че ще се разведе. Жена му разбра за връзката ни. Обади ми се по телефона. Държах се нелоялно към него. Женската солидарност взе превес. Когато по-късно ми звънна, каза само: "Това е краят". Мартина се чувствала толкова наранена, че не си представяла как ще живее занапред.

Първия секс няколко месеца след раздялата им описва като пълен провал.

Беше прекалено рано, за жалост. Легнах си с колега, който реши да ме "спасява". "Ще видиш, че след това ще го забравиш завинаги", уверяваше ме той. Лежах като празна опаковка. Две години се лекувах от тази връзка. После реших, че искам да се влюбя. Регистрирах се в сайт за запознанства и започнах да се срещам с различни мъже. Но познанствата с тях бяха кратки, за една нощ, разочароващи. Уплаших се сама от себе си. Забелязах, че колкото по-бързо се стигне до леглото, толкова по-малко знам за тези хора. Имаше вероятност да попадна на някой психопат и всичко да свърши зле. Затова взех решение: скъсах всички подобни връзки, дори си изключих интернета.

Няколко месеца живях без секс. Не беше проблем, тъй като зимата и без това физическата любов не ми липсва особено. Когато обаче дойде пролетта, почувствах, че желанието ми се връща. Исках секс - без ангажименти, без сватби и без деца. Според мен цената, която плащаме за любовта си, е прекалено висока. Реших, че работата може да се уреди и с вибратор. Купих го под влияние на позната, която ми призна, че чак след като се сдобила с този аксесоар опознала своята сексуалност и разбрала що е то оргазъм. От този момент нататък Мартина, връщайки се стресирана от работа, знаела, че вкъщи я очаква релакс.

Да бъдеш с някого означава да живеете заедно, а аз от доста време живея сама и харесвам това. Нямам домашни задължения, спокойна съм. Какво губя в тази ситуация? Липсва ми нежност, опора, понякога помощ. Но рискът, че връзката ще удари на камък, е доста по-голям от минусите на самотния живот.

Бъдещите житейски планове на Мартина?

Иска ми се да се запозная с добър човек, когото бих могла дори да обикна, но държа двамата да живеем поотделно. Идеята е да се срещаме два пъти седмично, за да правим секс. Нямам нужда от изпепеляваща страст, а просто от редовен полов живот.

Спалнята на Анна

Леглото, на което спи, е обикновено едноместно канапе. Тази постеля дори не й принадлежи. Получила я е в наследство от леля си, с която живее от известно време и за която се грижи. В спалнята на Анна студенината е осезаема. Тя е на 36 години, с момчешка фигура. Обикновено облича панталони. Движенията й също са мъжки, отсечени, което я лишава от женски чар. Това обаче се компенсира от гласа й - нежен и леко приглушен.

Преди 5 години бях омъжена, разказва тя. Не създадохме много успешна връзка. За бившия си съпруг казва: ходи след полите на жените, играе го Казанова. Сваля всяка срещната, дори продавачките в магазина. Бях младо момиче, а той зрял мъж над трийсетте, когато се запознахме.

Влюбих се и бързо се оженихме. Не сме живели заедно преди сватбата. Първата брачна нощ не ме очарова. Следващите пъти също не бях възхититена. Може би ако беше малко по-нежен и чувствен, би събудил у мен страстта, която усещах, че дреме в тялото ми. И аз не знам. Дали не преувеличавам? Не вярвам, защото никога не съм била студена жена, макар понякога да не знаех как да изразя чувствата си. Двамата никога не разговаряхме за секс. Мисля, че той се срамуваше. Никой не беше го научил, че преди да вкара жената в леглото, трябва да се опита да създаде нещо като романтична атмосфера... От ден на ден ставаше все по-мълчалив и нещата между нас не вървяха. В един момент осъзнах, че съм започнала да си намирам все повече работа в кухнята, само и само да отложа това, което ми предстоеше в семейното ложе.  

Все по-рядко имах желание за секс. Понякога той ме чакаше, но по-често беше заспал. Подадох молба за развод, когато престана да крие, че има любовници. Процедурата в съда продължи 10 минути. Нямаме деца. Беше просто формалност. След развода отидох да живея при леля, чийто мъж тъкмо беше починал.

За цялото това време е правила секс само веднъж. С пълно безразличие. Сторило й се абсолютно безполезно занимание - просто смешни пози, в които сякаш не участвала, а гледала отстрани. На мъжете, които по-късно й предлагали секс, отговаряла с усмивка: "Не, благодаря".  

Просто престанах да чувствам каквото и да е желание за секс. Сексът не ми липсва. Не мисля за него, нямам еротични сънища, не мастурбирам. Тази сфера от живота тотално престана да ме интересува. Желанието ми угасна. Край, точка. Нежност - да, но сексът наистина не ме интересува. Вярно, не е възможно да получиш топлина и грижа от мъжете, ако не им дадеш полагащото им се внимание в леглото, но аз и така се оправям, допълва Анна.

* "Сексът и неомъжената жена" (ИК "Кръгозор") е заглавието на книгата, с която журналистката и дългогодишен главен редактор на списание "Космополитън" промени света на жените.Коментари към новината

  • Смени картинката