Телевизор мой – враг мой

Телевизията е един от основните източници на забавление и информация за деца и възрастни в съвременния свят. Тя е удобна, евтина, достъпна и привлекателна медия. В същото време обаче тя може да нанесе сериозни вреди както на отделния човек, така и на цели държави. Затова телевизията е обект на множество проучвания, а резултатите са доста негативни.

ФИЗИЧЕСКИ РИСКОВЕ

Според изследване на Журнала на американската медицинска асоциация, жителите на САЩ гледат средно около 5 часа телевизия дневно, а европейците около 3-4 часа. За някои това може да е в реда на нещата. Доказано е обаче, че хората, които са по два часа дневно пред телевизора, са значително по-застрашени от наднормено тегло в сравнение, с тези, които се ограничават с тридесетина минути. Практическата неподвижност предразполага към спад на кръвното налягане, забавяне на сърдечната дейност и метаболизма, което означава 20-30 процента по-малко изгорени калории на час.

Друг негативен фактор, според проучване на експерти от Харвард, е храненето пред телевизора. Тъпченето пред малкия екран води до между 30 и 70 на сто повече калории на ден. Освен това медиите влияят и върху избора на ястие. Ефирът е буквално препълнен с реклами на вредни сладкиши и закуски. Тези продукти умишлено са на наредени видно място и в супермаркетите и са особено популярни сред децата, които са по-податливи на внушения.

Учени от университета в Сан Диего пък са установили значима връзка между прекараните пред телевизора часове и високо кръвно. Техните данни показват, че децата, които гледат телевизия от два до 4 часа на ден, са 2,5 пъти по-застрашени от хипертония в сравнение с тези, които стоят по-малко пред екрана. Ако часовете са над четири, рискът от високо кръвно е 3,3 пъти по-голям. Освен това експертите изчисляват, че всеки 120 минути, прекарани пред малкия екран, увеличават риска от развитие на диабет с 20 процента и на сърдечно-съдови заболявания с 15 на сто. Американските учени са изчислили още, че пристрастяването към телевизията разболява от диабет 176 на всеки 100 хиляди зрители. Според австралийско изследване пък седенето с дистанционно в ръка повече от 6 часа на ден повишава с 40% вероятността от смърт в по-ранна възраст. Не бива да се забравят и проблемите със зрението, които взирането в малкия екран може да доведе.


ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

Влиянието на телевизията върху съзнанието на подрастващите от години е спорна тема и затова има безброй проучвания в тази насока. Болшинството изследвания потвърждават, че децата, които стоят повече пред малкия екран се представят по-зле на стандартните тестове и срещат повече затруднения с разбирането на учебния материал. Освен това кинескопа краде и от времето за сън и за подготовка на домашните. Много хлапета, свикнали с нереално ярките образи и кратките анимационни клипчета, пък проявяват и неспособност за продължително съсредоточаване. Според американски учени тинейджърите, които гледат повече от три часа телевизия дневно имат двойно по-малък шанс да продължат образованието си след гимназия и 82% по-голям шанс да останат на поправителни изпити отколкото тези, които гледат по-малко от час.

Два или повече часа телевизия дневно в ранното детство водят и до слаби социални умения и в трайни проблеми в поведението. Освен това, когато децата постоянно са бомбардирани с външни образи, способността им да създават картини със собственото им въображение спада значително. Неотдавна изследване на Асоциацията по психоанализа на Аржентина потвърди, че продължителното гледане на телевизия води до загуба на творческите способности при децата. Според психотерапевтът Сара Сусман хлапетата, прекаляващи с телевизията, могат да изпитат големи трудности със себеизразяването в устна и писмена форма. Това на свой ред може да доведе до апатия и загуба на интерес към околната действителност и изолация.

Американско изследване, провеждано в продължение на над две десетилетия, пък сочи, че гледането дори на един час телевизия дневно прави хората по-агресивни към другите. В е отчетено петкратен скок на желанието за насилие както сред децата, така и при възрастните. Около една трета от всички детски програми показват 4 или повече агресивни инцидента на всеки половин час. Така до 18-годишна възраст всяко дете вижда средно по 200 хиляди акта на насилие. Има и значителна вероятност зрителите да имитират случващото се на екрана, тъй като често програмите представят насилието като забавен и ефикасен начин за постигане на целите. В изследване от края на миналия век в САЩ 63% от осъдените престъпници признават, че са извършили престъплението, подражавайки на телевизионни герои, а 22 на сто пък са взели от телевизията „техниките на деянието”.

При по-тежки проявления телевизията може да доведе и до пристрастяване. Признаците за подобен проблем са: Гледане без интерес на конкретно предаване; Загуба на представа за времето при стоене пред телевизора; Машиналното превключване на каналите без да се задържа за дълго на един конкретен; Неспособност за отделяне за дълго от малкия екран; Чувство на нещастие, когато телевизорът е изключен или повреден. Често кинескопът освен за бавачка, се използва и за приспивателно. Това обаче е пряко свързано с нарушения на съня, тъй като светлината от екрана дразни нервната система, която не може да се отпусне.

ОБЩЕСТВЕНИ ИЗМЕРЕНИЯ

Телевизията е мощен манипулатор на общественото мнение. Много често, ако нещо не бъде излъчено по малкия екран, то сякаш не се е случвало. И обратното е вярно. Показателен пример е скандалът в Белгия, където френскоезичният канал RTBF изплаши цялата страна като пусна в ефира двучасова мнима новинарска емисия, според която парламентът на северната провинция Фландрия е гласувал за отделянето на холандскоезичния район и за разпадането на Белгия на две половини. Предаването, което бе направено изключително професионално - с интервюта от различни места и коментари на експерти, превърнаха измислицата в телевизионна реалност. Много белгийци повярваха на телевизорите си, въпреки че през цялото предаване истината се обясняваше с малък шрифт долу на екрана. Подобен беше и случая с истерията около епидемията от Ешерихия коли в Германия миналата година, за която бяха набедени испанските краставици, което доведе до изкореняването на хиляди декари насаждения и загуби за милиони евро. Паника породиха и пресилените новини за така наречения Свински грип. България също има такъв пример - мнозина още помнят скандалното предаване на Ку-ку за атомната авария в Козлодуй. Очевидно днес благодарение на телевизията и останалите модерни медии не е нужно една лъжа да бъде повтаряна хиляда пъти, за да стане истина. Достатъчно е да бъде казана веднъж, а милионите малки и не толкова малки екрани ще я размножат и утвърдят за секунди. Въпросът е нямаме ли нещо по-интересно за вършене, вместо доброволно да даваме мозъците си за промивка.Коментари към новината

  • Смени картинката