Ловът извън рамките на жестокото убийство

Когато говорим за мъжки хобита, задължително трябва да обърнем внимание на едно от обичайните и най-често практикуваните – ловът. Обществото е доста разединено в мненията си относно ловуването и голяма част от хората го определят като жестоко и позорно.

В пространството битуват няколко представи за мъжа с пушката и повечето са създадени на база впечатления на пишман ловци. Според много хора това е най-простият и евтин законов начин да притежаваш някакво огнестрелно оръжие у дома. Така някои обясняват и определено големия брой регистрирани ловци у нас. Сериозна част от тях обаче не са усещали никога тръпката от успешния улов.

Има и мъже, които използват това хоби с доста компрометираща цел. Ловът се оказва перфектният повод да се измъкнеш от жена си, да вземеш ядене и пиене, да се събереш със съмишленици в гората или в полето. Така започва един безкраен купон с огромни количества алкохол, мъжки караници без женски капризи.

Но извън тези представи живее и тръпката на истинския авджия. Още в древността ловът е бил средство за препитание. Това е заложено в кръвта на човека като средство за оцеляване и приспособяване от далечни времена. Днес трудно може да се погледне на лова от тази страна на нещата. На този етап той се е превърнал в спорт или бизнес, но в никакъв случай в средство за оцеляване.

Колкото и шокиращо да звучи, истинският ловец трябва да изпитва удоволствие от това, което прави. Тази страст е нещо специално и това не се крие в самото убийство на животни, а по-скоро в допира с дивото и природата. Истинските ловци целят опазването и защитата на природата. Те ревниво я пазят, наслаждават й се и й се отдават напълно. Ходят през най-тежките зими да мъкнат чували с храна за дивеча. Правят хранилки, за да оцелеят птички и други видове. Пазят горите и защитените животни от бракониери и прочие. Това е в същността и душата на истинския ловец. Глупавите и озлобени пишман авджии създават погрешно впечатление за това хоби, което е и начин на живот.

Освен това множество специалисти заявяват, че ловът е полезен за природата – регулира видовете, елиминира старите животни и ги спасява от агония. Но както във всяко нещо, човек трябва да си разбира от работата. Трябва да се грижи за района, в който ще обстрелва. Трябва да познава територията си и дори животните в околността. Задължение е да пази бозайниците майки, които кърмят, младите животинчета, които не са за убиване.

В закона за защита на животните, лова и риболова изрично е посочено, че не е престъпление, когато се спазват всички разпоредби. Така хиляди българи от малки и големи населени места всяка година се отправят към полето с оръжия на гърба, за да подгонят своята плячка. Не са изключение и множеството българи, потърсили препитание в Европа и САЩ, да се връщат всяка година за ловния сезон, защото биоразнообразието и природните богатства на България са незаменими.
 Коментари към новината

  • Смени картинката